Szent László királyunk, a határőrök védőszentjének névnapján átadásra került Kiskunhalason a Fráter Sándor Rendészeti Emlékszoba

2023. februárjában megtisztelő felkérést kapott Alapítványuk. A Kiskunhalason meglévő határőr emlékszoba lelkes gondozójának, Fráter Sándor nyá. alezredes úrnak örökösei – elsősorban lánya Bernadett – kérésére a Határőr Kultúráért Alapítvány vállalta a kiállítás megújítását, az ott lévő emlékek megőrzését!

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével, Dr. Gulyás Zsolt r. dandártábornok úrral, az örökösök nevében eljáró Fráter Bernadettel és az Alapítvány tagjával, Markovics Györggyel folytatott egyeztetések eredményeként egy új koncepció megalkotását és 2023. június 27-ei ünnepélyes átadását vállalta az Alapítvány.

A munkák megkezdéseként 2023. március 03-án vettük át a kulcsokat és elsődlegesen egy teljes leltár felfektetésével láttunk neki a gyűjtemény gondozásának. Második lépésként szelektáltuk az egyes emléktárgyakat, dokumentumokat, kiállítási anyagokat, bútorokat, hogy melyek férnek bele az új koncepcióba, illetve mely tárgyakból van többlet, mely tárgycsoportokat kell kiegészíteni, pótolni. Ezzel párhuzamosan döntés született az emlékhely elnevezéséről is, amelyet egyhangú döntéssel néhai Fráter Sándorról, a gyűjtemény egykori kezelőjéről neveztünk el Fráter Sándor Rendészeti Emlékszobának. Fő vezérfonalnak tartottuk azt a vezetői kérést, hogy ne csak tisztán határőr emlékhely legyen az új kiállítótér, hanem az elmúlt 15 évre is tekintettel egy heterogén, a Rendőrséget és a Határőrséget egyben bemutató kiállítást alakítsunk ki, amely folyamatosan fejleszthető lesz a továbbiakban is. Elgondolásunk alapján az önálló rendőri és önálló határőrségi életet bemutató válogatás egy közös, integrált bemutató részben végződik.

Több napos helyszíni munka végén ez év június 27-án átadtuk a teljesen megújult kiállítóteret. A falak és padlózat megújítását a VMRFK-nak, az ablakot teljes egészében beborító és árnyékot adó molinót a Magyar Rendvédelmi Kar alelnökének, Markovics György r. alezredesnek, az Alapítványnak és a kiskunhalasi Giorgio Dekor Kft-nek köszönjük.

A megnyitón beszédet az Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott, mely beszéd teljes terjedelmében olvasható mellékletként.

Köszönjük a felkérést és köszönjük, hogy részesei lehettünk Kiskunhalas történelmének!

Lejjebb görgetve található néhány fotó, amely az „akkor és most” állapotot mutatja.